6/12/2009

Stigmatul mafiei...


Ultimul numar al revistei Marie Claire vorbeste despre Stigmatul mafiei japoneze pornind de la o poveste cutremuratoare a unei femei nascuta in familia unuia dintre cei mai influenti membri ai cunoscutului sindicat al crimei din Japonia - YAKUZA -.
Shoko,membra a mafiei Yakuza candva si acum una dintre cele mai bine vandute scriitoare in Japonia, povesteste despre cum a descoperit ca tatal ei este un mare sef in Yakuza : avea 6 ani,a raspuns la usa si a descoperit un gangster din care picura sange.Tinea in mana o cutie , cadou pentru tatal ei,in care se afla un deget pe care si-l taiase.Barbatul il suparase pe tatal lui Shoko si spera ca-l va imbuna cu gestul sau...insa seful Yakuzei i-a administrat o bataie pe care fetita de alta data si-o aminteste infrigurata.

Dupa ce puterea Yakuzei a inceput sa scada,pe la inceputul anilor 90, iar multe din afacerile tatalui ei au dat faliment,Shoko a cazut prada multor barbati datorita trupului ei tanar.Multi dintre acestia erau membri ai Yakuzei si fosti prieteni si parteneri ai tatalui sau.Totodata a fost introdusa in lumea drogurilor,a alcoolului si implicit a prostitutiei.

Dupa moartea tatalui , in 1997,,Shoko a hotarat sa iasa din lumea sordida care o acaparase asa ca a recurs la un gest care o indeparta de dorintele barbatilor si de batjocura acestora:si-a tatuat intreg corpul.In traditia Yakuza , tatuajul simbolizeaza apartenenta la un clan si capacitatea de a indura durerea.Realizarea tatuajului la care a recurs Shoko a durat aproape 100 de ore...dar i-a adus linistea si respectul...

Desi a fi mama singura e unul dintre cele mai mari pacate in lumea ei...Shoko are o fetita-rezultata dintr-o escapada cu un fotograf..-nu-i pasa daca e sau nu judecata...


Este o poveste in care sensibilitatea , durerea si forta se impletesc si se vad in amintirile unei femei obligata sa traiasca intr-o lume cu reguli dure,intr-o lume pe care o iubeste la fel de mult cum o uraste.


Detaliile le gasiti in revista Marie Claire,numarul de iunie.

8 comentarii:

Lisandru Cristian spunea...

Mă întreb cum o fi rezistat săraca 100 de ore... Tristă întâmplare...

Ioana C. spunea...

@cristi:ma gandesc ca si-a dorit atat de tare sa iasa din lumea sordida in care se trezise fara vina ei incat nimic nu a fost prea mult...

ARIPI DE FLUTURE spunea...

o fire puternica, care a stiut mereu sa o ia de la capat

Mihaela Chelaru spunea...

Foarte foarte faina povestea! Chiar vreau sa o citesc in intregime. Iar faptul ca si-a tatuat intreg corpul clar e un gest de sacrificiu si vointa in acelasi timp, vointa de a dobandi respect.

Septimia spunea...

literatura auto-biografica japoneza e fascinanta. "memoriile unei gheise" m-a tinut in suspans pana la ultima pagina si asta nu se intampla des...o sa cumpar revista:)

Ioana C. spunea...

@miha:oare o mai exista vreo femeie dispusa sa faca treaba asta?in speta ma refer la noi,europencele?

Ioana C. spunea...

@septimia:lumea asta mai orientala si mai exotica e intradevar fascinanta

Anonim spunea...

Trebuie sa fie fascinanta cartea!