11/30/2009

de 1 Decembrie. România, La mulți ani!



Ne serbăm cu fast ziua națională… dar dincolo de bucuria unei zile libere la început de săptămână, dincolo de grătare și gunoaie pe spațiul verde… ne suntem datori cu niște întrebări și cu niște răspunsuri… pe care ni le poate da liniștea nopții de dinainte, liniștea rememorării unei istorii zbuciumate.

Suntem un popor care și-a omorât conducătorii. Suntem un popor care și-a făcut ordine în politică cu minerii. Suntem un popor cu prejudecăți. Suntem un popor care fuge de identitatea lui. Suntem un popor care nu își cunoaște istoria tocmai fiindcă atâta vreme cât suntem în generală sau la liceu ne refugiem cu toții în geografie și sfârșim prin a nu fi în stare să ne localizăm pe hartă orașul natal. Suntem un popor care și-a exilat oamenii de valoare. Suntem un popor care îi pune într-un top al personalităților care transced istoria pe Guță și Eliade. Suntem un popor care iubește scandalul și tabloidizarea. Suntem un teritoriu ce a fost râvnit de marile imperii secole de-a rândul.
Dar suntem un popor care a dat mulți oameni de valoare, oameni apreciați mai mult dincolo de granițe decât în interior.

Iată câteva teze de la care poate ar trebui să pornim discuția despre identitatea nostră fiindcă suntem un popor care fuge de identitatea lui, de valorile lui, un popor care a încercat să copieze diferite sisteme: de la sistemul totalitar la cel democratic, dar a sfârșit prin a împrumuta ceea ce era cel mai rău în societățile de la care s-a inspirat.

Dar mi-ar plăcea ca de 1 decembrie să vorbim despre oamenii valoroși din jurul nostru, despre oamenii valoroși care ne inspiră, care au scris istorie. Mi-ar plăcea să discutăm și istorie brută pe la tv căci parcă e prea mult divertisment înregistrat pe micile ecrane.

Eu mă înclin în fața unor nume mari precum: Constantin Brâncuși, Octavian Paler, Oana Pellea, Gabi Balint,Prințesa Sturza, Amza Pellea, Camil Petrescu, Constantin Tănase, Ilie Năstase, Maria Tănase, Ștefania Vodă, Maria Lătărețu, Laura Stoica, Mihai Eminescu, Mircea Eliade, Alexandru Ioana Cuza, generalul Antonescu, Nadia Comăneci, Lucian Bute, Doroftei, micuța Picasso(Alexandra Nechita), Emil Hurezeanu, trupe precum Iris, Pheonix și Holograf, Dida Drăgan, Ștefan Hrușcă, Cristian Nemescu, și lista poate continua la nesfârșit. Avem, deci, oameni care ne-au deschis viitorul, oameni care ne pot inspira să fim mai buni, să perseverăm, să clădim frumos… dar cât de atenți suntem la talentul lor, la munca lor susținută, la modul în care ne-au predat arta de a trăi frumos?

Deși îmi e scârbă de cât de răi, de infatuați, de mediocri putem fi uneori… recunosc că îmi e dragă țara asta și îmi e drag poporul acesta atât de zbuciumat de-a lungul istoriei.

România, la mulți ani! ( La mulți ani și românilor noștri dragi de peste Prut!).


11/29/2009

vis cu oameni dragi

Am adormit aseară cu mintea fugărită de amintiri dintr-un trecut pe care nu-l mai pot recupera dar în care mă simt în siguranță. Și mi-aș permite să o citez pe Cristiana(cunoscută de voi drept Bizz.u) care spunea într-o postare că în trecut te simți cel mai sigur, ″acolo nu ți se mai poate întâmpla nimic″.

Și am visat mult, poate prea mult. Am visat o întâlnire cu oameni dragi dintr-un trecut îndepărtat. Mi-am rezolvat toate frustrările, acolo, în vis. Mi-am spus toate durerile și le-am închis în virtualitatea unui timp și unui spațiu nedefinit căci nu poți lua de bun timpul dintr-un vis… chiar dacă spațiul seamăna a ceva cunoscut. M-am trezit, în schimb, cu regretul că nu le-am spus tot ceea ce scrisesem cu mintea și cu sufletul zile de-a rândul.

11/28/2009

Spiritul meu jurnalistico-economic. Campanie anti-tabloide.

Folosesc foarte mult mijloacele de transport în comun bucureștene și cum traficul e extrem de aglomerat am prostul obicei să mă uit la oamenii din jurul meu, să-i analizez subtil dar atent. Cel mai tare mă intrigă cum la 7 fără 15 dimineața 1 din 5 oameni citesc tabloidele, minunatele noastre ziare de 0,50 bani. De pildă, m-am minunat de o doamnă care a scos rând pe rând din geantă Click, Liberatatea și Cancan.

Spiritul meu de studentă la jurnalism m-a făcut pentru o secundă să gândesc că aș putea să o întreb de ce naiba își cumpără așa ceva… dar mi-am dat seama că nu ar avea sens și că, desigur, s-ar solda cu o discuție plină de jigniri.

I-am învinovățit în mintea mea pe cei care produc așa ceva.. dar și experința de studentă la management a avut un cuvânt de spus și mi-am replicat: tabloidele astea sunt niște bunuri pentru care există cerere și ofertă… așadar, dacă n-ar exista cerere n-ar mai exista nici ofertă, mai exact n-ar exista aceste ″ziare″. Mărturisesc că am încercat și eu să citesc la un moment dat acest tip de publicații dar am rămas cu un gust amar. Nu numai din cauza conținutului dar și fiindcă nu am reușit să înțeleg care e defapt informația și mai mult decât atât m-am întrebat mereu: dacă ar exista o informație la ce mi-ar folosi ea? Adică… n-am nevoie să știu că o oarecare fătucă și-a tatuat un porumbel cu aripile roase de un șoricel pe umărul drept.

Aș fi putut să-i spun, însă, că dacă și-ar strânge cei 1,5-2 lei în fiecare zi ar putea să-și cumpere 2-3 reviste lunare de calitate precum Esquiere, Tabu, Tango… poate chiar Marie Claire. Sau de ce nu.. un ziar pur și simplu.
Acum, desigur, la jurnalism ne pun să citim ziarele zilnic și aș putea să spun că nici de acolo nu afli prea multe informații pentru că dintr-o dată toată redacția scrie editoriale și comentează diverse teme. Cred că singurele informații care ajung la public nealterate de opiniile jurnaliștilor sunt cele de la starea vremii. Acolo nimeni nu poate spune că la Craiova e ger dacă defapt sunt 42 de grade. Dar cei care ne spun care vor fi temperaturile nu se pot numi jurnaliști sau cu starea vremii nu se ocupă jurnaliștii.(nu ei merg să vorbească cu norișorii dacă or să se arunce cu furtuni peste noi).

Dacă ar fi să câștig la Loto aș investi banii într-o campanie anti-tabloide. Dar nici măcar nu joc la Loto!

11/26/2009

gara

mă întorc iară și iar în trecutul meu geros
și simt adierea care mă făcea să-mi
lipesc tâmpla
turbată
de geamurile trenurilor
ce mă duceau și aduceau din lume spre acasă
dar când acasă nu mai e nimeni
care să mă poată aștepta
nu mai are nici un sens
să mă prefac că-mi mai place să ascult
trenul
în gara mea uitată!

11/25/2009

PNL+PSD=LOVE






Mă întrebam zilele trecute cât mai durează până putem spune PNL+PSD=LOVE. N-a durat deloc mult. Și-n definitiv poți să te opui iubirilor adevărate?


Pentru cei care nu au citit ziarele sau nu s-au uitat la tv- PNL și PSD și-au dat mâna(mai exact Geoană cu Antonescu) pentru o alianță de susținere a lui Geoană în turul al 2 lea al alegerilor prezidențiale și pentru a constitui o majoritate parlamentară pentru susținerea unui guvern condus de Klaus Johannis.

Întrebarea era defapt cât mai dura vrăjeala?(ca să mă exprim ca elevații noștrii oameni politici). Adică, credea cineva că alianța asta nu se va întâmpla?


N-aș vrea să comentez prea mult fiindcă îmi provoacă o stare ciudată de vomă dar mă întreb ce or să gândească oamenii care l-au votat pe Antonescu. Deja i-am auzit pe tinerii care s-au bătut să voteze o schimbare(cu ghilimele de riguoare) spunând că sunt dezamăgiți. Oamenii ăștia n-au votat numai pentru că nu-l iubesc pe Băsescu ci și fiindcă nu-l suportă pe Geoană și fiindcă detestă PSD-ul. Apreciez totuși actul de siceritate pe care l-a făcut Antonescu dar va avea niște explicații de dat în fața electoratului, un electorat care îl va sancționa atunci când va candida pentru vreo funcție publică.

Domnilor politicieni ne credeți așa naivi? S-ar putea să aveți surprinze!

Până să înceapă acest circ politico-mediatic împotriva lui Băsescu nimeni nu se plângea de Băsescu sau că lucrurile ar fi așa de rele încât ne pregătim cu toții să murim de sărăcie și de lipsa moralității. Hai să fim puțin onești cu noi, e mai rău decât în alți ani? Și dacă ne e mai rău, n-om fi chiar noi cauza? Ne-am obișnuit să-i tratăm și pe oamenii la fel ca pe Dumnezeu. Știți, că mulți îl învinovățesc pe Doamne-Doamne că nu le dă noroc, minte și avere, că nu le dă o soție/un soț chipeș(ă) și cu bani. Apoi își ridică privirea și înalță rugi. Ce-ar fi să ne uităm mai întâi la noi... Mulți au picat în capcana electorală, o capcană bine întinsă cu scopuri care nu ne vizau pe noi românii, ci pe ei politicienii.( că doar era și e campanie electorală).


Mărturisesc că m-am ferit multă vreme să-mi scriu pe blog opiniile pentru că îmi era teamă de avalanșa de absurdități care ar putea veni de la cititori de-o zi pe blogul meu. Nu de voi, cititorii mei fideli, îmi era teamă fiindcă știu că putem dialoga pe argumente și cu bun simț dar îmi era teamă că or să vină unii cu autobuzul eletoral(virtual vorbind), or să înjure și or să dispară. Și toate astea fără să îmi aducă argumente solide. Dar mi-am dat seama că am un drept(liberatatea de exprimare) pentru care tineri de aceeași vârstă cu mine au murit în 1989. Iar dreptul ăsta devine obligație la fel cum obligația de a vota devine un drept.

Acum chiar se-nvârt Brătienii în mormânt!

Sursa foto: http://realitatea.net/









11/24/2009

dor de...

Un pahar cu ceva dulce, o cană cu ceva cald... o seară calmă și cu ceață. Atât!
o incursiune printre poze mai vechi, o carte bună din care nimeni să nu te pună să rezumi nimic, o muzică gold și ceva flashuri prin minte.
o oră de vorbit la telefon cu oameni dragi
zmeură
o zi de mâine în care să n-ai nimic de făcut și să poți să te încurci liniștit pe străzi fără să te grăbești spre undeva...


11/21/2009

cubul cu gandac


Măsor cubul din mine și îmi iese cu virgulă. Am luat în calcul și posibilitatea să fie defapt un trapez dar nu cred că mai sunt capabilă să calculez ceva din el. Rămân la cub. E mai sigur.
Dar dacă într-o zi ar veni cineva la mine și mi-ar spune: Domnișoară, cubul dumneavoastră e un trapez! Ce să-i spun eu? Să-i zic să tacă? Sau să-i zic: Ia ascultă domnule… e un cub, da? și punct!

Pe pereți atârnă visele de mai demult. Aș putea să dau foile jos.. de ce să-mi amintesc ce aproape eram?

În debara am o pungă..ba nu, două, cu niște decorații de Crăciun. Mă gândeam să le scot și să le împăștii prin casă. Și mai am o cutie a amintirilor cu diverse poze și chestii. Aș putea să le scot. Ele mi-ar zice adevărul. Mi-ar spune dacă e un cub sau un trapez.
Nu vreau să știu.

Pe tavan îmi pare că au apărut dâre negre. Eu cred că le-a desenat gândacul din cub. Nu v-am spus despre el fiindcă nu locuiește aici în mod obișnuit. E uneori plecat pe la alții. E un gândac mai curvă. I-am zis eu cândva să se hotărască unde stă, că face prea multă mizerie.

Mă uit sub pat. Praf, praf, niște etichete alburii și transparente. A, uite și o foaie. Pe ea e un cub. E probabil să-l fi desenat gândacul acesta al meu. Sau poate chiar eu.
Oare o exista un muzeu al cuburilor? Nu de alta dar aș vrea să-l vizitez într-o duminică. Stați să mă ridic.. nu stau confortabil cu capul întors pe sub pat. Ziceam că mi-ar plăcea să vizitez un muzeu.. a, de cuburi. Da, și să fie multe, multe.. și să le pot eu face poze pe care apoi să le ascund sub pat.. și când vine gândacul… să nu mai știe care e cubul lui. Sau mai bine l-aș vopsi pe al meu. Nu, nu.. mie îmi place așa negru cum e el acum.

Îmi zice gândacul că astă-seară pleacă în oraș. I-am zis să nu se îmbete prea tare că mă deranjează mirosul de băutură ieftină. Să vă zic adevărul… el nu prea are bani și când rămâne în pană bea și ce e mai ieftin. Uneori stau noaptea și-l păzesc lângă wc. El vomită- eu curăț lămâile. Într- o seară a căzut în wc iar eu am tras apa din greșeală. A venit peste câteva zile murdar. Mi-a zis că s-a întâlnit și cu alți gândaci care nu mai știau drumul și m-a întrebat dacă îi primesc. I-am spus că nu. Era chiar culmea. Cubul meu e un elegant.. ce-i trebuie lui atâția intruși.
Ah, ce de minciuni spun. Nu e un elegant deloc. E o cârpa de cub. E plin de diverse chestii. Am tot promis să fac curat.. dar cum să faci curat în tine?
-va urma-

11/19/2009

temelia cu valori


Viața asta-i o scenă pe care nimeni nu are rolul secundar!
Eu am plâns că bunicul a plecat, am plâns și n-am vrut să văd mai departe. Bunica în schimb, bolnavă, aruncată la pat de o boală cruntă… mi-a spus: Lasă, mamă, că tataie s-a dus sus la Dumnezeu!
Te poți considera împlinit atunci când toate actele tale sunt pur și simplu rezultatele credințelor și valorilor pe care le ai construit de-a lungul vremii, atunci când ești produsul tău și atunci când nu încerci să te ascunzi într-un personaj care dă bine în relațiile cu cei din jurul tău. Ai putea, desigur, să faci astfel de experimente dar nu știu dacă există vreun profit pentru propria ta persoană, pentru propriul tău suflet. Și realizezi adevărul abia când te lovești de dispariția oamenilor dragi din viața ta.

În definitiv ne chinuim să fim plăcuți de cei din jurul nostru și uităm că esențialul e să nu ne pierdem sufletul și să nu-i uităm pe aceia care ar fi dispuși să-și rupă viața în bucăți pentru noi.

La noi, la români, a apărut o modă pe care o să așez sub un cuvânt neelevat dar sub un cuvânt simplu(căci asta e esența), așadar, o modă tâmpită care ne spune că trebuie să ne comportăm și să vorbim de parcă toți am proveni din familii regale, de parcă nu știm că înainte de pâine a fost mămăliga și că înainte de idolii noștri pe care îi numim artiști a fost Dumnezeu. Ne ascundem trecutul cu o forță nebună de parcă chiar am putea să îl ardem. Eu am înțeles, e drept că ceva mai târziu, că nu aș avea niciun motiv să mă ascund de mine și de trecutul meu, am înțeles că oricât de reci au fost și sunt relațiile cu familia mea nimeni nu va putea vreodată să-mi fie mai aproape decât ei, și nimeni nu mă va prețui la fel. Familia e singura care ne iubește real, fără interese, fără ipocrizii, fără să fie măcinată de lucruri mărunte și meschine.

Eu am plâns că bunicul a plecat, am plâns și n-am vrut să văd mai departe. Bunica în schimb, bolnavă, aruncată la pat de o boală cruntă… mi-a spus: Lasă, mamă, că tataie s-a dus sus la Dumnezeu! N-am mai auzit atâta simplitate de ani buni.. uitasem că ea există… uitasem că există bunătate, tandrețe, inocență, simplitate… la un nivel atât de mare! Și a mai zis că viața e scurtă și că eu am un viitor de împlinit….
Și acum mi-am amintit câte alte vorbe superbe mi- a zis ea în viața asta.. și cu câtă putere au înfruntat ea și bunicul durerea, boala, trădarea, declinul… și cu câtă plăcere au trăit viața asta pe care eu o înjuram și o blestemam… Ei au fost un model de căsnicie, de devotament, de forță și onestitate pentru mine.. pe 14 februarie ar fi făcut 50 de ani de căsnicie.. numai Dumnezeu știe cât mi-aș fi dorit să le pot spune: La mulți ani! și știu sigur că bunica ar fi spus: E o zi ca oricare alta! și bunicul ar fi plâns.
Pentru lumea lor și a mea, căsnicia lor de jumatătate de secol e un miracol și o mândrie… pentru alții/altele e o mândrie să-și înșire aventurile amoroase pe la emisiunile tv care se numesc: emisiuni cu format tabloid!

Eu cu valorile astea, cu bucuria de a-mi recunoaște trecutul și cu ambiția de a construi viitorul vreau să-mi contruiesc viitorul.
sursa foto: galeria personală

11/17/2009

Ca sa avem ce injura

Bucureștiul s-a decorat cu afișe electorale: unele mai roșii decât celelalte, mai portocalii și mai albe cu steluțe. Apoi, peste această atmosferă de un absolut romantism cineva a întrăznit să promulege grevă la metrou.
Pentru aceia care nu știu: greva la metrou în București e ca și cum le-ai opri oamenilor apa și lumina pentru o lună. Așa că mașinile au început să circule pe contrasens, pietonii pe unde au apucat, autobuzlele și troleibuzele s-au lăsat așteptate mai bine de jumătate de oră și desigur că oamenii minunați și patrioți de pe afișele electorale au fost cei mai înjurați.

Acum ... n-a fost neapărat vina lor dar.. către cine să-și întoarcă și românul de rând sufletul amărât?

Eu o singură întrebare aș avea pentru greviștii noștri: aveți idee câți oameni au murit sau li s-a agravat starea de sănătate pentru că ambulanțele n-au ajuns la timp? atât...

11/13/2009

miroase a iarnă


Miroase a iarnă
….
și cerul s-a deschis din nou
atât de calm
de bine arcuit

miroase a decembrie
printre crengile rupte
de vântul de-asear′

îmi cobor tâmpla pe umerii goi
și-mi șoptesc că va fi bine…
dar…
nu o să mai fie la fel.

11/10/2009

sarutul rece al icoanelor

UPDATE: Dumnezeu să-l odihnească pe marele Gheorghe Dinică!
Le dedic lui și bunicului poezia... sper că acolo sus le va fi bine!

icoanele șoptesc în aval
că timpul nu-i pierdut
că viață e mai multă după..
dar mai crede cineva
aici pe mal
că și dincolo ne mai vedem…?
și dacă știm asta deja,de ce nu ne chinuim să fim cu toți?

Aud tropote de cai
ce se preling peste genunchii mei
și aud becurile cum se sparg
aud ceața cum adoarme spre dimineață
printre faruri de mașini, pe autostradă,
visez un curcubeu de stări
și-un miros de busuioc uscat

văd ghețari de vise
transformate-n aburi
de apă curată
și miros un ultim glas…

în depărtare cineva…
mă poartă pe umeri
ca pe o comoară ce a fost deja prescrisă
într-o altă viață.

icoanele șoptesc în aval
că timpul nu-i pierdut
că viață e mai multă după..
dar mai crede cineva
aici pe mal
că și dincolo ne mai vedem…?
și dacă știm asta deja,
de ce nu ne chinuim să fim cu toți?

alerg spre eternitate
să te întâlnesc din nou
să te pot strânge iar în brațele mele
cum o făcem în copilărie
alerg pe o pistă goală
în care nu mai e loc pentu noi

Destinul are logica lui
Abruptă
Pe care n-o vom desluși

Se aude o muzică deșartă
Care nu va compila niciodată destinul oamenilor ce s-au prețuit

Mă doare în apus
Că cerul întâlnește luna cu soarele
Iar eu nu te voi mai întâlni nicicând..
Sau poate prea târziu
Ca să-ți mai spun ceva.

11/08/2009

A plecat...

Bunicul a plecat.... poate spre o lume mai bună sau... cine știe... Au rămas în urma lui amintirea și durerea. A rămas imaginea unei copilării perfecte, unei lumi curate... prin pânza vremii revăd anumite secvențe... când m-a dus cu bicicleta la grădiniță și am căzut amândoi de pe ea, când ne-am culcat pe o pătură în pădure, când mă dădea în leagăn în parc, când îmi cumpăra înghețată la cornet și suc de la dozator, când mă dădea cu sania prin sat, când îmi cumpăra pufuleți, portocale, Fanta, când... , când am făcut împreună prăjituri, când... mergeam cu trenul și desenam pe geam.. și el râdea de ce antitalent eram...
recunosc că sunt norocoasă că am avut toate astea... dar încă nu pot să accept că a plecat....

i-am sărutat mâna la plecare și era rece, înfiorător de rece... am simțit și eu moartea atunci...

ce ironie-cineva a pus o pagină de ziar cu horoscopul pentru a așeza, parcă, niște lumânări..

Acolo sus dacă mă auzi... iartă-mă dacă am greșit vreodată și ... te iubesc și mi-e dor de tine, mi-e dor de mâna ta caldă și de privirea ta atât de blândă... fără tine mă simt vulnerabilă... tu erai garantul viselor mele, la brațul tău lumea părea mai simplă și mai bună... acum e doar mare, iar eu mă simt pustiită.
A plouat în ziua în care ai plecat... eu cred că îngerii au plâns...
ah....

și rescriu o poezie mai veche pe care ți-am dedicat-o:

Te vad uneori cum misti apusul in poze
Cum te cobori pe geamul avionului
Si mi misti fata de pe sticla de apa
Pe o perna aproape curata
Ma urmaresti in vise
Si mi schimbi trecutul
Cu vocea ta calda si inecata in lacrimi
Si …Acum stiu..
Pentru tine as putea sa mut stancile n rau,
Pentru tine
As culege apa marii in sticle de sticla,
Si n cutii de bere
Si-as imbutelia marea toata in zumzet de fluturi albastri
Pentru tine…am eu o lupta de dat
Ca sa vezi…ca eu…mi-am cladit viata peste ruine
m-am ridicat din cenusa
fara sa stiu ca acolo ai stat si tu
si acum urc scara vietii…fara tine
caci destinul n-a mai vrut duete…
Iti multumesc ca m-ai tinut de mana cand alunecam
Ca mi-ai aratat si o alta lume
Decat cea n care ma nascusem
Iti multumesc ca mi-ai schimbat destinul
Cand nu parea sa mai fie bine cevaIti multumesc
Ca ai miscat leaganul suficienta vreme
Incat sa mi te amintesc mereu
Si chiar in noptile lungi de vara
Cand se prelungeste vreo ploaie
Imi amintesc ca tie
Iti sunt recunoscatoare…ca azi
Sunt om!

mă simt vulnerabilă și incapabilă să merg mai departe... am senzația că dacă mai era o urmă de incocență în mine.. acum a dispărut.. iar sufletul meu s-a blocat la momentul în care sicriul a intrat în cavoul de beton... degeaba sunt atâtea flori pe mormânt și degeaba atâtea candele... pe mine mă doare vremea de afară, mă doare cerul, fie el abastru, înstelat sau cu nori, mă dor toți copilașii ce se țin de brațul solid și protector al bunicilor lor.

11/02/2009

antenele cu gust tragic

Nu știu cum îi apucă pe ăștia de la Antenă câteodată să producă filme de groază.
Ultima lor producție: gripa porcină. Cinematograf: Antena 1. Actori principali: Sandra Stoicescu și Octavian Mândruță.

Se ia un montaj horror cu o muzică de fundal de parcă venea Apocalipsa și niște prezantatori ușor amuzați de situație. Părea un film cu actori nepricepuți. Cred că nici după cutremurul din 77 nu a existat așa un gust pentru tragic ca astă seară la ei la jurnal.

Eu înțeleg să informezi oamenii despre boală, să le explici cum să se ferească și să le arăți cazurile principale dar nu să-i sperii. Mă gândesc la reacția unor bătrâni, unor copii ori la părinți cu copilași de câțiva ani, cu o educație slabă și ușor manipulabili. Okay, e grav dar nu vine Apocalipsa oameni buni!