10/24/2008

de-a optionalul comunist

In 2003,Ion Iliescu recunoastea ca a fost holocaust in Romania(nu comentez motivele sau notiunile sale istorice,politica e oricum un domeniu rece si haotic).In 2007-2008 in licee,clasele a 11 a de la uman(sau ma rog limbi straine) studiau un manual imens,aproape cat Biblia(ca doar de acolo vine religia) editat sub "ocrotirea" si "indrumarea" si etc. etc. Institului X al evreilor,si Y Fundatie etc. in care se prezenta cronologic o istorie si o varianta impusa , caci puterea mondiala face istoria si politicul bate pana si cea mai a dracului democratie.Desigur cei mai multi dintre elevi au ramas exact cu parerea subiectiva a autorilor,cum ca germanii au fost niste criminali nenorociti iar evreii au fost persecutati inca inainte de a aparea ca popor(stim asta din surse istorice exprimate cu ajutorul unei particule ce a luat parte la Bing Bang).Nimeni nu neaga crimele,distriminarile si starea de control care au fost exercitate asupra evreilor dar hiperbolele au un loc absolut atragator in poezii ori povestioare .
Anul asta studiem Istoria Integrarii Europene.
La anul cei cu 1 an mai mici studiaza Istoria comunismului din Romania.Dar in loc sa i intrebe pe ei daca le pasa,daca vor sa studieze asa ceva ... inspectorii,ziaristii,profesorii au venit tot la noi astia care ne jucam de-a optionalul de 12 ani ,ca abia acum sa aflam ca nu noi il alegem,ca el pica singur din traista politichiei,a inspectoratului, a conducerii scoli...dar optionalul e optional...ca doar de aceea e impus!Revolta mea in ceea ce priveste optionalul asta despre comunism apare din modul in care a fost creat,e exact imaginea unei frustrari,unui dicton politic,e un afron adus trecutului,asa cum o fi fost el cu bune sau rele...si daca tot ne numim fiinte rationale ar trebui sa avem sansa de a judeca noi insine istoria.Pe scurt un sir indian de oameni doreau sa stie ce parere avem noi , o cls. de a12 a dintr un lic.bucurestean despre introducerea unui curs optional despre comunismul din Romania.Si am dezbatut-mai cu tipete,mai cu calm...pana una alta s-a aprobat optionalul,oricum s-ar fi aprobat cu sau fara acordul nostru ca doar e optional si repet un optional e optional ca doar deasta e impus!:)
Si apoi...imi e mila de ziaristii din Romania care din niste amarate de fraze ale unor elevi de cls. a12 a au scris niste mizerii si niste interpretari absolut puerile in ziarul Evenimentul Zilei.Din fericire m-am lamurit de mult cum stam la capitolul presa.
Daca n ati inteles nimic din ce am scris e de vina bucuria mea nemarginita ca fac parte din "prima generatie nascuta in libertate",pentru care fericirea nu inseamna" a manca o bucata de carne dupa ce ai stat ore in sir la coada"ca sa-l citez pe Marian Oprea , cel care a prefatat cursul de optionell.
Acuma dragi tovarasi si preteni elevi la uman , in cls. a11 a, sa nu dati vina pe noi dar veti face la anul un curs deosebit...veti invata sa injurati elevat istoria si sistemul...un sistem pe care nu l ati trait dar vi l explica altii subiectiv si bolnavicios...ca tot ce e in Romanica asta de .... stiti voi!

4 comentarii:

JustMe spunea...

Corect.Am invata ce inseamna presa pe pielea noastra.

Anonim spunea...

Sincer din istorie nu mai tin minte nimik, am tocit-o pt BAC, nu mai stiu decat razboiul daco-roman intre c ani a vut loc,in rest sunt tabula rasa la istorie...

Anonim spunea...

ah ioana , si eu care incercam sa uit momentul asta din liceu, l`ai postat aici. acum ma resemnez , si tin sa te aprob. de fapt stii si tu ca ne aprobam reciproc la subiectul propagandei astiea anticomuniste, si a tuturor porcariilor care ni se toatna pe gat cu de`a sila. mi se pare oricum de fecale , ca sa nu zic cacat, sa ii dai copilului o bucata de branza si sa`i spui..asta pute... si o mananca desi nu pute, dar traind cu impresia asta. suntem niste copii plini cu branza. asta e adevarul. am crescut printre amputati cerebral, tot felul de cuvantatoare cu incapacitati existentiale de a raspunde empatic la stimuli morali. spunea cineva candva ca "daca nu faci ceva si`ti place, e paranoia. daca faci ceva si nu`ti place , e masochism".. CAcare `va`sa zica ..suntem torturati! traiasca presa, cu cacatul muribund si purulent din ea. mi`e sila.hai noroc si la mai mare.

Ara Nealgri spunea...

ioana, nici nu stii cat m-am bucurat ca am intrat absolut intamplator pe blogul tau! ma bucur atat de mult ca ai o opinie, ca nu te lasi hranita artificial, ca accepti sa gandesti si altfel... anticomunismul, anti orice nu ramane decat un "anti" prezentat dintr-un singur punct de vedere,in cazul asta un punct de vedere voit impus in optionale!
o sa mai intru si altadata pe blog la tine, sa ma bucur de aceeasi atitudine atat de rar inalnita azi!