5/04/2009

sa ploua cu greve

Greva cadrelor didactice

Sistemul e defect!Si nu cu bani se poate remodela ci cu multa pricepere,rabdare si capabilitate.Nu maririle salariale si marirea bugetului de la invatamant sunt solutia.Poate ca inainte de a boicota unul dintre primele examene ale unor copii inca fragezi,care inca nu cunosc viata asta asa cum e ea in realitate , e solutia.Unii dintre elevi se vor bucura ca scapa de vreo ora nasola,altii se vor simti deranjati ca au facut un proiect ce nu va mai fi prezentat … altii pur si simplu invatasera pentru maine…dar fiecare va percepe in mod negativ solutia meschina gasita de niste lideri de sindicate.
Astazi am vazut un presedinte mai obosit decat alte dati,mai satul sa gaseasca explicatii si sa ofere solutii,niste profesori care fac greva fara macar sa simta un motiv anume..e clar acum ca greva asta nu mai e una legata de salarii…e poate un semnal de alarma pe care il trage intregul sistem ca lucrurile nu mai merg in tara asta (nu ca ar fi mers prea bine vreodata).Profesorii ce au aparut azi pe tv mi s au parut usor nesiguri,cred ca nici ei nu intelegeau de ce fac greva.
Poate daca politicieni romani ar mai cobori de la tribuna parlamentara,din masinile lor Q5 luxoase,din vilele lor de vacanta , ar intelege cat de defect e sistemul romanesc(indiferent ca e vorba de educatie,de sistemul sanitar,de justitie). Imi vine greu sa cred ca vreunul dintre ei circula cu 97 le mereu plin din Bucuresti,ma indoiesc ca isi fac cumparaturile din piete,ca au habar cum arata viata romanilor cu adevarat.Poate ca nu ar trebui sa facem campanii electorale in care omul politic sa ne prezinte niste proiecte de marire a salariilor ci poate ca ar trebui sa renunte la hainele scumpe de la Paris si sa traiasca viata unei familii dintr un sat unde se agata harta in cui,poate ar trebui pentru o vreme sa stea langa un copil care isi face temele la lumanare si poate ca ar trebui sa vada cum e sa nu ai bani sa cumperi paine copiilor..si abia atunci eu as accepta sa vina si sa mi vorbeasca despre ce i drept si ce i moral.
Revenind la educatie,lucrurile functioneaza prost…asta pentru ca oamenii fac lucrurile prost.Se spunea ca foarte multe scoli au fost modernizate…din ce vad in liceul meu si in alte licee prin care am mai trecut in vizita,olimpiade ori cursuri,am vazut aceleasi usi ce nu functioneaza,aceleasi banci rupte,aceleasi table sparte,aceiasi pereti murdariti…si ma intreb…de ce mai vorbim despre lucrurile astea?De dragul conversatiei…as raspunde .
Nu cred ca mai e cineva atat de naiv incat sa mai creada ca se schimba ceva…
E un sistem defect…bolnav si obosit!Elevii au obosit,profesorii au obosit…iar singurele lucruri care mai animeaza situatia sunt banul ,cartea de munca si diploma de bac . Pentru astea 3 lucruri ne trezim la 6 dimineata,ne aruncam in trafic si sfarsim intr o sala de curs in care ne pierdem rabdarea , cheful si cateva ore.
Dar ce fel de oameni formeaza sistemul asta putred de azi?


si hocus pocus s a hotarat ca nu mai greva...dar cum spunea cineva la realitatea tv: ar fi interesant sa fie greva si sa se dea si teza!

6 comentarii:

Cata S spunea...

Din păcate cred că ce spui tu despre învăţământ se aplică în orice domeniu subvenţionat de stat. Nu cred că funcţionează ceva corect în ţara asta, şi, din păcate, nici nu văd vreo luminiţă. De fapt, nu văd nici tunelul, d'apoi ce să mai zic de luminiţă?

U. spunea...

Cel mai aiurea este ca nu stim ce se intampla.
Pana la urma tot noi suntem aia care suferim.

Lisandru Cristian spunea...

Parafrazând, am să spun că din învăţământul nostru învăţăm că din învăţământ nu învăţăm nimic...

Anonim spunea...

Nu ştiu de ce, eu m-aş simţi satisfăcut să se oprească totul în loc şi să nu mai obţină nimeni nimic. Ca în filmul ăla, The Day the Earth Stood Still.

Ioana C. spunea...

@cata S.:de unde luminite?:)))
@nabbu:uite ca la asta nu ma gandisem,e o idee:))
@get:pai ar fi si culmea sa intereseze pe cineva de elevi:))
@cristi:extrem de adevarat!

Laura spunea...

Prea multi oameni carcotasi in tara asta.Suntem o tara in care majoritatea oamenilor iubesc comoditatea de la oamenii de rand pana la politicieni iar de aici se ajunge la vesnica nemultumire si pesimism.Sunt atatea tari in situatia asta, in care politicienii-s curve si altele, insa fiecare isi vede de treaba lui si nu da cu clontu despre ce are celalat.Problema nu e coruptia, ci mentalitatea si complexul etern al unei tari comuniste.